Vecka 23 (22+0)

Ny vecka idag, alltid lika skönt.
Barnet är nu så stort att du kan känna de olika kroppsdelarna. Barnet fortsätter lagra fett men huden är ofta rynkig. Nu utvecklas bukspottkörteln som producerar hormoner och insulin. Insulin behövs för att transportera blodsockret till kroppens celler. Barnet börjar även varva perioder av vakenhet och sömn. Redan nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.
Vikt 600 gram.
Mamman: Du har kanske gått upp fem till sju kilo, eller mer. Många kommenterar magen och säger att den är stor eller liten. Lyssna inte så noga, din barnmorska stämmer av att allt är som det ska. Känner du när barnet hickar? Det kan kännas lite roligt som ett regelbundet pickande som pågår någon minut. Långt ifrån alla känner när barnet hickar.

2:a Barnmorskebesöket, CHECK!

Idag var jag på det andra mötet med barnmorskan. Tyvärr gick jag ensam även denna gång då min andra hälft är i Alaska för tillfället. Vi pratade igenom resultat från tidigare KUB-test samt rutinultraljudet, allt såg bra ut. Efter det skrev hon ut ett intyg på att jag är gravid, vilket jag ska skicka försäkringskassan. Sen var det dags för att lyssna på lill smurfens hjärta, det var så himla härligt att höra ett hjärta slå, snabbt men starkt. Det var hela 142 slag/minut, vilket var helt normalt. Någonstans har jag läst att om det är färre slag är det är det typiskt en kille, om det är högre slag antal typsikt tjej. 142 slag/minut var enligt barnmorskan lågt... Med andra ord en kille enligt vad jag läst, men det kommer tas nya hjärtslag om en månad vi får se vad som hänt tills dess. Mina blodvärden såg bra ut, och jag behöver inte äta järntabletter., jihooo. Jag är lite rädd för järntabletterna, sägs att man blir ännu trögare i magen. Vad jag inte visste var att från och med nu ska jag till barnmorskan 1 gång/månad, sen varannan vecka, slutligen varje vecka. Nu är de dags för sängen, natti natt!

Vecka 21 (20+0)

Idag går vi in i vecka 21, den 6:e graviditetsmånaden eller 5:e kalendermånaden.
Jag mår verkligen bra nu, det känns som att lill smurfen gör det med. Det känns hur den rör sig där inne med jämna mellanrum, men ännu inge sparkar som känns utanpå magen.
Imorgon är det dags för det andra mötet med Barnmorskan, då kommer hon lyssna på smurfens hjärtljud och kolla mina värden. Även om jag känner mig lugn och trygg i graviditeten så är det alltid lika skönt att få bekräftat att allt ser bra ut och att vi båda mår bra.
Vecka 21:
Nu är bebisen ungefär 16,5 cm lång från hjässa till rumpa och lägger stadigt på sig i vikt. Det vaxliknande fettlager som kallas fosterfett, eller vernix caseosa, börjar täcka huden för att skydda den mot den långa tiden i fostervattnet. Det underlättar också förlossningen. Bebisen sväljer mer denna vecka, vilket är bra träning för matsmältningssystemet. Det fostervatten som tas in av din bebis spjälkas till vatten (som absorberas) och restprodukter som hamnar i tjocktarmen, där det så småningom bildar barnbeck. 

Om du inte redan går i föräldragrupp, kanske du är intresserad av att göra det. Både nya och flerbarnsföräldrar kan dra nytta av strukturerade klasser. En bra motionsgrupp för gravida kan förbereda dig inför förlossningsarbetet. Det är bra att planera det så att du är klar med dina lektioner vid 37 veckor, då du åtminstone teoretiskt sett anses fullgången och redo för förlossning när som helst. 

Se till att du får tillräckligt mycket järn. Bebisen behöver det för att tillverka röda blodkroppar, bland annat. Det är i stort sett omöjligt att få i sig för mycket järn bara från mat. Exempel på järnrik mat är magert rött kött, kyckling, fisk, linser och bönor, spenat och berikade frukostprodukter. Läs vår guide till bra kost för att få grepp om vad du behöver mest. 


RSS 2.0