Vecka 21 (20+0)

Idag går vi in i vecka 21, den 6:e graviditetsmånaden eller 5:e kalendermånaden.
Jag mår verkligen bra nu, det känns som att lill smurfen gör det med. Det känns hur den rör sig där inne med jämna mellanrum, men ännu inge sparkar som känns utanpå magen.
Imorgon är det dags för det andra mötet med Barnmorskan, då kommer hon lyssna på smurfens hjärtljud och kolla mina värden. Även om jag känner mig lugn och trygg i graviditeten så är det alltid lika skönt att få bekräftat att allt ser bra ut och att vi båda mår bra.
Vecka 21:
Nu är bebisen ungefär 16,5 cm lång från hjässa till rumpa och lägger stadigt på sig i vikt. Det vaxliknande fettlager som kallas fosterfett, eller vernix caseosa, börjar täcka huden för att skydda den mot den långa tiden i fostervattnet. Det underlättar också förlossningen. Bebisen sväljer mer denna vecka, vilket är bra träning för matsmältningssystemet. Det fostervatten som tas in av din bebis spjälkas till vatten (som absorberas) och restprodukter som hamnar i tjocktarmen, där det så småningom bildar barnbeck. 

Om du inte redan går i föräldragrupp, kanske du är intresserad av att göra det. Både nya och flerbarnsföräldrar kan dra nytta av strukturerade klasser. En bra motionsgrupp för gravida kan förbereda dig inför förlossningsarbetet. Det är bra att planera det så att du är klar med dina lektioner vid 37 veckor, då du åtminstone teoretiskt sett anses fullgången och redo för förlossning när som helst. 

Se till att du får tillräckligt mycket järn. Bebisen behöver det för att tillverka röda blodkroppar, bland annat. Det är i stort sett omöjligt att få i sig för mycket järn bara från mat. Exempel på järnrik mat är magert rött kött, kyckling, fisk, linser och bönor, spenat och berikade frukostprodukter. Läs vår guide till bra kost för att få grepp om vad du behöver mest. 


Kommentarer
Postat av: Anonym

Ha ha vad roligt, jag är en dag efter dig, gick in i vecka 21 den 7/4!

2010-04-16 @ 22:44:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0